Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

 Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi 14.6. Crveni krst Kovin je obeležio 17. juna 2023. godine sa nizom aktivnosti u zgradi Crvenog krsta Kovin.
Ovaj dan pruža posebnu priliku za proslavu i zahvalnost dobrovoljnim davaocima krvi širom sveta za njihov dar krvi što je glavni fokus za akciju ka postizanju univerzalnog pristupa bezbednoj transfuziji krvi. Ovogodišnji slogan „Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane“  naglašava važnost redovnog davanja krvi ili plazme radi stvaranja bezbednog i održivog snabdevanja krvlju i krvnim produktima koji mogu biti uvek dostupni, širom sveta, tako da svi pacijenti u potrebi može dobiti blagovremeno lečenje.

Tokom dana, 17 juna. 2023. godine, organizovana je vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi ispred zgrade Crvenog krsta Kovin. U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, obezbedjen je transfuziomobil u kom su svi građani mogli dati krv. Osim akcije, Crveni krst Kovin je sve davaoce pozvao i na organizovan sportski susret u pikadu, šahu, stoni tenisu i navlačenju konopca, a na kraju najboljima su podeljene medalje. Nakon završene akcije i sportskih susreta, u Velikoj sali Crvenog krsta Kovin organizovana je svečana dodela priznanja višestrukim davaocima krvi i pobedncima na konkursu „Krv život znači“. Ovu svečanost uveličale su i Maja Čukić – stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Srbije kao i Zorica Bjelić saradnica iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. 

Druženje, akciju, sportske susrete i samu svečanost ispratile su tradicionalne krstaške krofne, kao i prepoznatljiv krstaški pasulj koji je pripremljen u kuhinji Crvenog krsta Kovin. 

Ovim putem želimo da se zahvalimo svim davaocima, saradnicima, volonterima i zaposlenima koji su uveličali ovaj događaj svojim prisustvom i zahvaljujemo se svima za pomoć i podršku u realizaciji  akcije.