7. април – Светски дан здравља

Данас, 07.04.2020, обележава се Светски дан здравља. Поред тога, у 2020, Години медицинских сестара и бабица, подржавамо 22 милиона медицинских сестара и 2 милиона бабица у свету, које чине половину светске радне снаге у здравству. Оне пружају здравствену заштиту свугде, као што су то радиле вековима.

Заједно, оне су камен темељац јаког и издржљивог здравственог система потребног да се пружи универзална покривеност здравственом заштитом. Оне дају лекове који спасавају животе, апликују вакцине, као и савете за планирање породица и пружају професионалну подршку током порођаја. Без њих, милиони мајки и деце не би имали кога да дијагностикују болести, пруже третман или помогну приликом порођаја.

Поштујући овај племенити позив, а посебно у овим временима када су нам здравствени радници ангажовани до својих максималних капацитета, скрећемо и пажњу на циљеве обележавања овогодишњег Светског дана здравља:

  • посебно се скреће паљња да су рад и пожртвованост медицинских сестара и бабица у систему здравствене заштите непроцењиви
  • постоји потреба за континуираним усавршавањем медицинских сестара и бабица
  • постоји потреба да се даље улаже у капацитете медицинских сестара и бабица

 #SupportNursesAndMidwifes #PodrskaSestramaIBabicama.